Szülinap, névnap. Nekünk így telik az április (tudom, május van, de most jutott időnk a családdal ünnepelni).
Szóval sütöttem. Tortát, hármunknak egy közöset. Mi hárman = Apa, a Teóm és én. Apának névnapja volt, nekünk pedig születésnapunk. Jajám, nagykorú az Öcsém. :)
Ennek örömére olyan tortát sütöttem, amilyet ő szeretett volna. Imádja a meggyet, és volt még egy zacskóval a mélyhűtőben. A megoldás: kirsch-torta.
Az eredeti receptet itt találjátok, ezt próbáltam követni.
Tortaalapnak sütöttem egy hattojásos piskótát, de lehetett volna több tojásból, akkor magasabb a tészta. De így is jó.
Hozzávalók:
6 tojás
6 ek. cukor
1 cs. vaníliáscukor
1,5 ek. cukrozatlan kakaópor
5 ek. liszt
1 cs. Sütőpor (biztosra akartam menni)
egy zacskó meggy
A tojásokat a cukorral és a vaníliáscukorral habosra verem, ez kb. 10 percig tart. Ezután belekanalazom a kakaóport és a lisztet, majd kivajazott-kilisztezett tortaformában sütöm.
200 fokon, 20 percig sütöttem. Hagytam kihűlni.
Ezalatt megcsináltam a krémeket.
Csokis krém:
2.5 dl habtejszín
1 tábla tortabevonó
1 ek. cukor
A habtejszínt lábosba öntöttem, beletettem egy kanál cukrot és beletördeltem a csokit. Megvártam, míg felolvadnak a csokidarabok, aztán betettem a hűtőbe kihűlni. Miután kihűlt, habosra vertem. Ha egész őszinte akarok lenni, akkor nekem ebből nem sikerült habot vernem. Nem tudom, miért, esetleg valakinek van ötlete?
Fehér krém:
2.5 dl habtejszín
2 cs. vaníliáscukor
Egy tálba öntöttem őket, majd habosra vertem.
Miután a tortalap kihűlt, három részre vágtam őket.
Az alsó tortalap közepére tettem egy halmot a fehér krémből, körberakom meggyel, és a szélére a csokis krémből csurgattam (ilyen folyós valami lett, nem hab). Rátettem a középső lapot, ennek a közepére csokis „habot” tettem, körberaktam meggyel, majd köré fehér habot kanalaztam. Rátettem a tetejét, majd betettem a hűtőbe.
A tetejére egy tábla tortabevonót olvasztottam.
Mikor felvágtuk, szép csíkos volt benne a krém.
Nagyon tetszett mindenkinek.
4 megjegyzés:
Állítólag kell hozzá zselatin is, attól lesz kemény a hab.
Próbáld ki. Remélem sikeres lesz.
Üdv.: Napraforgó
Köszi Napraforgó, tuti valami ilyesmi a megoldás :)
Szia!
Az én receptem szerint étkezési keményítő kell bele. De az eredeti recept is ezt írta.
Igaz régi a bejegyzés, de szerintem kevés volt a csoki benne... én 2 tábla csokit szoktam rakni 2-2,5 dl tejszinhez. De akkor sem lesz olyan mint a felvert tejszinhab...
Megjegyzés küldése