2008. március 12., szerda

Szezámmagos, édes-csípős csirke

Ez a kedvenc kínai ételem, mondhatni az egyetlen, amit szeretek – eddig. De szívesen próbálkozok, már ötletem is van, mit fogok kipróbálni. De erről később, most lássuk ezt az ételt.


Az eredeti recept KicsiVútól van, onnan vettük. Merthogy ennek története van.

Kábé három hete találtam a receptet, aztán ki

találtam, hogy meg kéne főzni – de bevallom, egyedül nem mertem volna nekiállni, így tudtam, kihez forduljak.

Főzzünk nálam – gondoltam. De beleköptek a levesembe, azon a napon elfoglalták a konyhát itthon, szerelés céljából – vagyis csak azt hittem.

De addigra már kedves barátom felajánlotta a saját konyháját: Főzzünk nála. Végül szép napot töltöttünk együtt, főzőcskével, fincsi ebéddel, sétával meg mindenfélével.

Aztán ma rászántam magam, hogy egyedül elkészítsem.


Akkor lássuk:

szezámmag
6 db. csirkecomb, kicsontozva és apró darabokra vágva (azért comb és nem mell, mert a csirkemell a Családnak „túl száraz”)
Fehérbors

Olaj
Fehérborecet
Kis cukor

A szezámmagot megpirítottam a serpenyőben. Tessék vigyázni, nagyon hamar barnul!
A többi hozzávalóból pácot készítek, majd ebbe forgatom a husit és félreteszem pácolódni.

Bunda:

fél csésze liszt
fél csésze étkezési keményítő
1 tojás
2 ek. olaj

kis víz

A hozzávalókat összekeverem, annyi vízzel, hogy csomómentes legyen.
A husit beleteszem, jól átforgatom, hogy mindenhol befedje a tészta.

Forró olajon kisütöm, majd kiveszem a serpenyőből egy tálba és félreteszem.

Édes-csípős máz:

2 ek. méz
1 ek. ketchup
1 ek. cukor
fehérborecet
1 tk. Erős Pista
szójaszósz


Minden hozzávalót beleöntök a serpenyőbe, majd jól összekeverem. Pár percig hagyom, hogy jól összeforrjon, majd beleöntöm a husit és alaposan átforgatom –úgy, hogy mindenhol érje a máz.

Végül rászórom a pirított szezámmagot.

Én tésztát főztem hozzá, legutóbb is úgy ettük, és hű akartam maradni a recepthez.
Spagettitésztát főztem sós vízben, majd leszűrtem.

Míg ott állt és várta sorsát, egy serpenyőbe öntöttem egy csésze vizet, kis fehérborecetet, kis szójaszószt és 1 ek. cukrot, jól összekevertem és beleöntöttem a tésztát. Megint kevergetés, kb. 10 percig, és kész is.


Nagyon jó lett – ez Anya véleménye. A többiek még nincsenek itthon, de hozzájuk nem fűzök nagy reményt. Kicsit háklisak, nem esznek meg „akármit”. Hát úgy kell nekik.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia!
Én is imádom a szezámmagos, édes-csípős csirkét. Kicsit fura, hogy spagettitésztát főztél mellé, én személy szerint nem tudnám így megenni. :S
Ettől függetlenül gratulálok Neked, hogy bevállaltad eme isteni kínai kaja elkészítését. Én is sokat filóztam már rajta, de nem merek reckírozni, így marad a kínai gyors, vagy jobb esetben az étterem.

Enikő írta...

Mindig is tésztával ettem, kínai gyorsban is, pirított zöldséges tésztával.
Te szoktad enni? Kíváncsiságból...
A gratulációt köszi :)

Bertram írta...

Jó anyagnak tűnik ki is fogom próbálni....
Köszi a leírást!
Köretként én a fokhagymás krumplit szoktam választani, de biztos jó a tésztával is, csak én "krumplis"
vagyok