2008. augusztus 18., hétfő

Welcome-süti

Anyáék nyaralni voltak, és tegnap érkeztek haza. Gondoltam meglepem őket, fincsi sütivel, amit nagyon szeretnek. Ez lett hát a tiramisu.




Hozzávalók:
2 tojás
2 ek. porcukor
1 zacskó vaníliás cukor
250 gramm mascarpone krémsajt
2 dl erős kávé + kis tej
20 db babapiskóta
cukrozatlan kakaópor
5 + 3 ek rum

A kávét lefőztem, majd 1 kk. cukrot kevertem bele, és felöntöttem tejjel, hogy tejeskávét kapjak. 3 ek. rumot is kevertem bele. :)
A tojásokat szétválasztottam, majd a fehérjéket 1 ek. porcukorral kemény habbá vertem. A sárgájákat 1 ek. porcukorral és 1 cs. vaniliáscukorral felvertem, majd hozzáadtam a mascarponet, végül pedig a tojásfehérjehabot. 5 ek. rumot kevertem bele.
A babapiskótákat a tejeskávéba áztattam pár másodpercre, majd egy tálba tettem őket. Krémet kanalaztam rájuk, majd megint piskóta, megint krém, megint piskóta, megint krém. Nekem 3 rétegű lett. 5 órára a hűtőbe tettem, hogy jól áthűljön.


Tálalás előtt a tetejét vastagon megszórtam kakaóporral.

Eredeti recept: www.tutireceptek.hu/eredeti-tiramisu

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia!

A holdfogyatkozás tényleg szuper volt. mi szalonnát sütöttünk közben. :)anyway:
megpróbáltad már megsütni az Ország Tortáját? Jó lenne, ha kipróbálnád, aztán megírnád, hogy sikerült. Biztos hallottad, hogy most az idén a Miniszterelnöki Hivatal által meghirdetett pályázaton a szatmári szilvapálinkás torta nyert. Nem hiába hungarikum az a pálinka,… Én meg szabolcs-szatmári lány vagyok, szóval meg akarom anyuékat lepni, csak nem tudom bele merjek e vágni,… Szóval küldöm a receptet! Innen sikerült letöltennem: http://augusztus20.freeblog.hu/categories/torta/

Köszi!


A Szatmári szilva torta receptje:

Piskóta
Aszalt szilva 0,34 kg
Casino Rum 0,06 l
Dió (finom) 0,07 kg
Vaj 0,12 kg
Porcukor 0,12 kg
Egésztojás 0,12 kg
Liszt 0,14 kg
Sütőpor 0,005 kg
Fahéj 0,005 kg
Citrom héj 0,007 kg
Só 0,003 kg
Vanília rúd 1 db

Az aszalt szilvát felkockázzuk, majd egy edénybe vizet forralunk, és mikor forr a víz, belerakjuk a szilvát, és addig hagyjuk a vízben, míg felpuhul (nem szabad megfőzni). A szilvát leszűrjük, és azonnal lehűtjük hideg vízzel. Az egésztojást leengedjük egy edénybe, és belekaparjuk a vanília rúd belsejét. A szilvát belerakjuk egy üstbe, és ráöntjük a rumot. A vajat a porcukorral habosra keverjük (nagyon habosra), majd hozzá adjuk a tojás keveréket, és addig keverjük (habosítjuk), míg egy nagyon könnyű krémmé nem válik. Ha mindent a megfelelő időben, illetve hőmérsékleten csinálunk, akkor nem fog összefutni. A kihabosított alapot ráöntjük a szilvára, majd könnyedén összekeverjük úgy, hogy közben hozzászórjuk az előre összekevert szárazanyagokat. Addig keverjük, míg egynemű nem lesz. Nem szabad túl sokáig keverni, mert nagyon tömörré válik.
A kikevert masszából három 0,34 kg-os (nyersen) adagot tudunk kimérni majd 23 cm átmérőjű, és 1 cm magas lapokat kikenni.
Sütés: 210 C-on 10 percig. Ha kisült a piskóta, a tetejét meghintjük cukorral, majd megfordítjuk.


Krémek

Alap krémek

Marcipán krém
Tej 0,13 l
Tojássárgája 0,10 kg
Marcipán(1x-es) 0,10 kg
Keserű marcipán 0,011 kg
Cukor 0,022 kg
Csoki krém
Tej 0,09 l
Tojássárgája 0,05 kg
Kakaó massza 0,03 kg
Cukor 0,06 kg

A marcipán alap elkészítése a következő. A tejet (2/3 részét) a cukorral felforraljuk, és fokozatosan hozzáadjuk a lereszelt marcipánokat, majd a maradék tejjel (1/3 rész) elkevert tojást. Folyamatosan keverjük, hogy ne legyen csomós, valamint azért , hogy le ne égjen. Főzés után turmixoljuk.
Csoki alapkrém készítése. A tejet (2/3 rész) a cukorral felforraljuk
majd fokozatosan (keverés közben) hozzáadjuk a kakaó masszát és a tejjel (1/3 rész) összekevert tojást. Addig főzzük, míg be nem sűrűsödik. Vigyázni kell, mert könnyen leég! Főzés után turmixolyuk. Lehetőleg a betöltés előtti napon főzzük le.

Szilvapálinkás szirup
Szilvapálinka (eredeti) 0,03 l
Cukorszirup (50%-os) 0,03 l

Betöltéshez szükséges krémek

Marcipán alap 0,35 kg, Tejszínhab 0,13 kg, Zselatin (főzött) 0,03 kg
Csoki alap 0,20 kg, Tejszínhab 0,10 kg, Zselatin (főzött) 0,02 kg

Főzött zselatin (Víz 0,25 l, Zselatin 0,04 kg)

Betöltési technológia

A kisült lapokat megkenjük a pálinkás sziruppal, majd minden lapra 0,05 kg házi szilvalekvárt kenünk, és megszórjuk pörkölt finomdióval (laponként 0,02 kg). Egy lemezre rakunk egy 23 cm-es átmérőjű és 6 cm magas karikát. Azért kell karikába tölteni, mert a krémek a betöltésnél még nagyon lágyak. A karikába helyezünk egy megkent piskótát, és a receptben megadott csoki krémet beletöltjük, de nem az összesek, mert kell hagyni egy keveset a tetejére (kb. 0,03 kg). Egyenletesen elkenjük, majd ráhelyezzük a következő megkent piskótát, majd elkenjük a bekevert marcipán krém, ¾ részét. Az elkent krémre rakjuk a harmadik megkent piskótát, majd a maradék marcipán krémet rákenjük, és a félrerakott csoki krémmel megmárványosítjuk a felületét. Hűtőbe rakjuk kb. 3 óra elteltével, szeleteljük (16 szeletes), és tejszínnel, aszalt szilvával, valamint pörkölt stiftelt mandulával díszítjük.