2008. október 7., kedd

Első Pécsi GBT

Nos, mint már sokan olvashattátok Nosaltynál és Starfokkernél, megvolt a nagy esemény, az Első Pécsi Gasztrobloggertalálkozó. Remekül sikerült, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy megbeszéltük, hogy természetesen lesz második alkalom is, amire szeretettel várunk minél több bloggert.


A felhozatalt csak felsorolás szintjén említeném:


NoSalty isteni finom, liszt nélküli diós kuglófja nekem különösen kedves volt, hisz diós sütemények nálunk nem jöhetnek szóba, ugyanis a Család nem pártolja a diót. A forró csoki meg a szívem csücske, szóval az én ízlésem teljesen el lett találva.


Minimálna rumos mazsolás gesztenyekrémlevese szintén remek lett, és kialakított bennem egy olyan késztetést, hogy kipróbáljak én is pár krémlevest. Az epres-mascarponés ecklerfánk volt a csúcs, finom, gyümölcsös, nem édes, egyszóval tökéletes.


A nap hőse Starfokker volt, aki nem édességet hozott, hanem sósságot. Méghozzá háromfélét: olajbogyós-chilis fetakrémet, citromos uborka-avokádó salátát, és garnélás-szezámmagos pirítósokat. Mindegyik remek volt, kedvencet nem tudnék választani, bár a garnélás falatkák… :)


Én pedig az Elzászi almaboros tortával rukkoltam elő, ami igazából almás-boros lett, lévén nem volt almaborom.


A recept:


Tészta:


12,5 dkg margarin

12,5 dkg cukor

1 tojás

25 dkg liszt

1 tk. sütőpor


Töltelék:


6-7 szem alma

1 + 1 csomag vaníliás cukor

2 csomag vaníliás pudingpor

7,5 dl almabor (vagy almalé és fehérbor keveréke, tetszőleges arányban, de az almalé maradjon többségben)

20 dkg cukor


A tésztához a vajat elkeverem a cukorral, majd a tojással. Hozzáadom a liszttel elkevert sütőport, majd puha tésztává gyúrom. Kivajazott-kilisztezett tortaformába nyújtom, majd hűvös helyre teszem.

Az almákat meghámozom, kimagozom, és apró kockákra vágom. 1 csomag vaníliás cukorral összekeverem, majd rászórom a tésztára és visszateszem a hűvös helyre.

A pudingport kevés almalével csomómentesre keverem, majd egy lábosba öntöm a többi gyümölcslével, illetve borral együtt, hozzáadom a cukrot, és felforralom. Mielőtt puding lesz belőle, ráöntöm az almára, és beteszem a sütőbe.

Előmelegített sütőben, 140 fokon, légkeverésen, 1 ½ órán át sütöm.

Teljesen ki kell hűteni, érdemes egy nappal előbb elkészíteni, így dermed meg teljesen és biztosan a zselé a tetején.



Alig múlt el az első GBT, már várom a következőt!

1 megjegyzés:

miniMálna írta...

Taeni, a krémleves alap :) én imádom, legyen sós vagy édes. Következő gbt lesz, írtam beszámolót!