2008. október 24., péntek

Croissant

Az első recept a Szakácsok könyvéből, Tőlem :)

Croissant

12 g friss élesztő
200 ml langyos víz
600 g rétesliszt
12 g só
75 g porcukor
35 g vaj
15 g tejpor
325 g kemény vaj

1 tojás
1 tojássárgája


Az élesztőt feloldottam a vízen. A lisztet egy tálba tettem, majd hozzáadtam a sót, a porcukrot, a kevesebb vajat, a tejport és az élesztőt. Összegyúrtam, majd félretettem kelni.
Jó óra múlva átgyúrtam a tésztát, majd ismét kelesztettem kábé egy órát. Én szobahőmérsékleten hagytam végig, nem tettem mélyhűtőbe vagy a hűtőbe, ahogy a recept eredetileg írta.
Most is átgyúrtam a tésztát, aztán ki is nyújtottam, és a kemény vajnak a felét rákentem a tészta egyik harmadára, háromba hajtogattam, majd félretettem keleszteni, ismét egy órára.
Ismét átgyúrtam, majd kinyújtottam, és a maradék vajat a tészta egyik harmadára kentem, háromba hajtogattam, majd ismét félretettem, egy órára.
Kilisztezett munkalapon nyújtottam ki, most már utoljára, és háromszög alakúra vágtam őket (egyenlő szárú háromszög-forma a nyerő :) ) A háromszög talpa volt felém, úgy csavartam fel őket. Tepsibe tettem őket, messze egymástól, mert megkelnek ám rendesen!
A tojásokat felvertem egy kis sóval, majd ezzel kenegettem meg a tetejüket.
190 fokos sütőben, kábé 15 perc alatt megsültek.Az enyémek picik lettek, viszont omlósak, puhák, reggeli tejeskávé mellé ideálisak. Ha nem egy fél napba kerülne legyártani őket, gyakrabban csinálnám.

Nincsenek megjegyzések: