2008. szeptember 13., szombat

Nagymamám almáspitéje

A recept tőle van, a család egyik kedvenc süteménye, így elég gyakran készítem.



Hozzávalók:

40 dkg liszt
20 dkg vaj
12 dkg cukor
1 tojás
1 cs. vaniliáscukor
1/2 cs. sütőpor
csipet só
kis tej, ha nem állna össze a tészta

A hozzávalókat kimérem, majd tészát gyúrok belőle. elfelezem, majd az egyik felét kinyújtom, és a kivajazott tepsibe nyújtom. Ha itt-ott kisebb-nagyobb, nyújtogatom kézzel, ezzel a tésztával lehet. Nagymamám ezért "foltos tésztának" hívja, mert ha nagyon elméretezzük, tépkedve pótoljuk a hiányokat, mondhatni foltozzuk a tésztát. :)

A töltelék:

kb. 1 kg alma, meghámozva, lereszelve
fahéj
porcukor

A reszelt almát kinyomkodom, majd egy tálban ízlés szerint fahéjjal és porcukorral ízesítem. Mennyiséget nem tudok mondani, tényleg, ízlés szerint, kóstolgatni kell. :)
Az almát a tésztára szórom, nagyjából egyenletesen, majd a maradék tésztát is kinyújtom, és az alma tetejére fektetem.

A tetejét sütés előtt meg lehet kenni egy tojás sárgájával, én ezt most elfelejtettem.
180 fokos sütőben, 25-28 percet sütöttem.

Tálalás előtt porcukorral meghintjük a tetejét.

10 megjegyzés:

Kolbi írta...

Szia!
Hány fokon, s meddig kell sütni?
Megkívántam a kép/recept alapján, de kezdő vagyok konyhában, szóval nem nagyon tudom megtippelni. :-)
Köszi szépen!
Kolbi

Enikő írta...

Upssz, ezt elfelejtettem :)
A recept végére is odaírom, de én 180 fokon sütöttem 25-28 percet.

miniMálna írta...

az én nagymamám is egész hasonlatos almás pitét szokott sütni :)

Andici írta...

Jé :) pont az előbb hámoztam meg az almát, és gondolkoztam, hogy almaleves vagy pite legyen belőle. A kép eldöntötte helyettem, bár almáspitéből ez lesz az első, úgyhogy szorits :) Nagyon jól néz ki!

Enikő írta...

Jaj, úgy örülök, hogy tetszik :)

Andici szurkolok, sok sikert, menni fog, én érzem :)

Névtelen írta...

tojás nem kell a tésztába?

Enikő írta...

De, kell, egy darab.

Taen írta...

Bocs, kicsit figyelmetlen voltam...

Andici írta...

Sziasztok, megsütöttem életem első almás pitéjét, -tojás nélkül, ami azt illeti-, de eszméletlenül finom lett. Vendégeink voltak ebédre, és degeszre ették magukat belőle, alig tudtam visszatartani pár darabot, hogy lefényképezzem, ha nem gond, majd én is feltenném a blogomra.
Mégegyszer kösz a receptet és az ötletet!

Enikő írta...

Örülök, mégegyszer :) És gratulálok, hogy tojás nélkül is sikerült.
Persze, tedd fel, kiváncsian várom a posztot :))