2008. december 24., szerda
2008. december 15., hétfő
Bailey*s
Kedves barátnőm kéri tőlem ezt a receptet jó ideje, szerintem tavaly karácsony óta, épp itt az ideje, hogy megkapja :)
Hozzávalók:
50 dkg cukor
2 cs. főzés nélküli pudingpor, egy mogyorós és egy csokis
1 cs. mogyorós capuccino-por
A tejet és a tejszínt felforraltam, majd hűtöttem egy picit, hogy langyos maradjon. Egy jó nagy tálba öntöttem. Mehet bele a cukor, a még langyos tejbe, így könnyebben felolvad.
A pudingporokat és a capuccino-port egy másik tálban, kevés tejjel csomómentesre kevertem, majd beleöntöttem a nagy tálba. Végül ment bele a whiskey-t. Édesapa a 8 éves skót whiskey-ét áldozta fel a kedvemért :) KÖSZIAPA
Üvegekbe töltöttem, két műanyagüvegbe, hogy maradjon hely a tetején, mert rendszeresen rázogatni kell. Bár ha jól csináltuk, akkor feloldódott benne minden, de azért a sűrűje mindig leül az aljára. Majd irány a hűtő, hogy kihűljön. Fogyasztás előtt felrázandó.
Tavaly két héttel karácsony előtt csináltuk, és hát ööö... Nem tartott ki karácsonyig :)))
A recept egy ismerősömtől van.
Kókuszcsók
Frankfurti koszorú
Történt ugyanis, hogy vártuk a Családot, úgy kollektív, és gondoltam, próbáljunk ki valami újat és szépet és finomat. Kiválasztottam ezt a sütit, megsütöttem, és csalódtam. A tészta tömör lett, a krém pocsék, és a díszítésnek szánt grillázs is pocsék volt. Pedig direkt azt tettem rá, annak ellenére, hogy nem annyira szeretjük.
Szóval dühös voltam, nem kicsit, nagyon.
Ismételni kellett, nem kérdés, ez az állapot nem maradhatott, olyan nincs, hogy valami ne sikerüljön.
Pénteken, miután hazaértem, és nekiláttam, másik recept plusz saját elképzelések szerint a süteménynek. Ez lett belőle.
Tészta:
4 tojás
18 dkg margarin
20 dkg cukor
1 cs. vaníliáscukor
1 cs. sütőpor
32 dkg liszt
8 dkg étkezési keményítő
1 citrom leve
Ezekből a hozzávalókból tésztát kevertem, majd kivajazott-kilisztezett koszorúformában megsütöttem. 180 fokos sütőben, 50-55 perc alatt. Kitettem a tésztát hűlni az erkélyre (éljen a tél), és nekiálltam a krémnek.
Krém:
4 dl tej
1 cs. vaníliás pudingpor
1 cs. vaníliáscukor
4 ek. cukor
25 dkg kemény sütőmargarin
A tejből, pudingporból és a cukrokból pudingot főztem, majd ezt is kitettem az erkélyre a tészta mellé hűlni. Mikor kihűlt, belekevertem a margarint, majd betettem a hűtőbe, hogy rendesen megkössön.
Jó óra múlva álltam neki összeállítani a sütit.
A tésztát 4 részre vágtam. A tészta aljának a közepére egy sávban eperlekvárt kentünk, a szélére és a belsejére pedig krémet. Ezt ismételtük a négy emeleten keresztül, majd a süteményt kívülről megkentem a vajas krémmel. Tortadarával díszítettem.
Hát ez a verzió sokkal jobban bejött a Családnak, mint a korábbi.
Forrás: Nagy süteményeskönyv