2008. augusztus 24., vasárnap

VKF - Túrós-nektarinos sütemény

Ez a második VKF, amin részt veszek, az előbbiek valahogy kimaradtak. Talán időhiány, meg lustaság, de már bánom, ezentúl igyekszek mindegyikben részt venni, ígérem. Talán leginkább magamnak, mert jó móka kitalálni, mit is alkossak, gondolkodni rajta, töprengeni kicsit.
Lássuk, most mit sikerült alkotni.

Volt itthon nektarin, azt gondoltam a túróhoz hozzáadni, emlékeim szerint ezek remekül összeillenek. És nem tévedtem, tényleg jó lett, hamar elfogyott.

A tésztája a lepénytésztám, amit már párszor használtam. Csak most valamivel kevesebbet készítettem, hogy ne legyen olyan vastag a tészta. Kérésre.

Hozzávalók:

33 dkg liszt
10 dkg cukor
13 dkg margarin
1 cs. sütőpor
1 cs. vaníliáscukor
1 tojás
kis tej

Ezekből a hozzávalókból tésztát gyúrok, majd egy sütőlapra nyújtom.

A barackot szeletekre vágtam, és a tészta tetejére fektettem őket, jó sűrűn, szorosan egymás mellé.

Aztán a tetejére való:

6 ek tejföl
3 tojás
cukor
fahéj
1 cs. vaniliás cukor
50 dkg túró

A túrót villával megtörtem. Egy másik tálban a többi alkotórészt összekevertem, majd a túrót is hozzáadtam. Ezt öntöttem a barackra.

170 fokos sütőben, majdnem egy órát sütöttem.

2008. augusztus 18., hétfő

Welcome-süti

Anyáék nyaralni voltak, és tegnap érkeztek haza. Gondoltam meglepem őket, fincsi sütivel, amit nagyon szeretnek. Ez lett hát a tiramisu.




Hozzávalók:
2 tojás
2 ek. porcukor
1 zacskó vaníliás cukor
250 gramm mascarpone krémsajt
2 dl erős kávé + kis tej
20 db babapiskóta
cukrozatlan kakaópor
5 + 3 ek rum

A kávét lefőztem, majd 1 kk. cukrot kevertem bele, és felöntöttem tejjel, hogy tejeskávét kapjak. 3 ek. rumot is kevertem bele. :)
A tojásokat szétválasztottam, majd a fehérjéket 1 ek. porcukorral kemény habbá vertem. A sárgájákat 1 ek. porcukorral és 1 cs. vaniliáscukorral felvertem, majd hozzáadtam a mascarponet, végül pedig a tojásfehérjehabot. 5 ek. rumot kevertem bele.
A babapiskótákat a tejeskávéba áztattam pár másodpercre, majd egy tálba tettem őket. Krémet kanalaztam rájuk, majd megint piskóta, megint krém, megint piskóta, megint krém. Nekem 3 rétegű lett. 5 órára a hűtőbe tettem, hogy jól áthűljön.


Tálalás előtt a tetejét vastagon megszórtam kakaóporral.

Eredeti recept: www.tutireceptek.hu/eredeti-tiramisu

Holdfogyatkozás...

...volt szombat éjjel. Mi pedig lementünk megnézni, szép volt. Pontban 23:10-kor lent voltunk a rét kellős közepén, és bámultuk a Hold megmaradó részét, azt a 19 %-ot, ami látszott belőle.


A fotó nem a legjobb, merthát éjjel volt meg minden, de azért a lényeg látszik.

Lasagne bolognese

Nos, a tegnapi fejfájásom elmúlt, itt is a poszt. :)



Hozzávalók:

1 vöröshagyma
1 sárgarépa
1/2 csokor petrezselyemzöld
1 csokor zellerzöld
kis olaj
50 dkg darálthús
1 kis konzerv sűrített paradicsom
1/2 kg friss paradicsom

bors
1-1 kk szárított bazsalikom és kakukkfű
1,25 dl leves
1,25 dl vörösbor

2 ek vaj
2 ek liszt
5 dl tej
reszelt szerecsendió

12 db lasagne tésztalap
7,5 dkg reszelt sajt

A húst kis olajon kifehérítettem, majd hozzáadtam a felaprózott hagymát és az apróra vágott sárgarépát. Sóztam, borsoztam. Hozzáadtam a paradicsompürét is.
A paradicsomot felkockáztam, hozzáadtam a száraz és friss fűszernövényeket, a bort és a levest, majd hozzáöntöttem a húshoz, és 45-50 percig főztem.
A besamelhez a lisztet és a tejet a fűszerekkel összekevertem. A vajat megolvasztottam, majd a tejes keveréket hozzáöntöttem. Addig főztem, míg be nem sűrűsödött.
A tepsibe először besamelt öntöttem, majd tésztalapokat fektettem rá, majd a bolognai mártásból kanalaztam rá. Ismét tészta, ismét bolognai , a tetejére besamel került. Megszórtam reszelt sajttal, és 180 fokos sütőben, 35 perc alatt ropogósra, aranybarnára sütöttem.


Eredeti recept: www.tutireceptek.hu/lasagne-bolognese

2008. augusztus 17., vasárnap

Új külső

Egyelőre még csak próbálkozok, eddig jutottam ma. Lesz majd még folytatás is, csak kínzó fejfájásom van, muszáj pihennem.
A recepteket is majd közlöm, mert főztem, türelem :)

2008. augusztus 14., csütörtök

Gyors mikrós süti

Olthatatlan vágyat éreztem egy kis süti után, mindezt este kilenckor. Jó, tudom, ilyenkor általában már nem eszünk, de muszáj volt. Mindenki ismeri ezt az érzést, na.
Aztán eszembe jutott, hogy múltkor láttam egy gyors sütit, amit mikróban kell megsütni. Na, ez volt a megfelelő alkalom.




Hozzávalók:
4 ek. liszt
1 kk. sütőpor
4 ek. cukor
1,5 ek. kakaópor
1 tojás
3 ek. olaj
3 ek. tej

Mindent összekevertem egy 3 dl-es bögrében, tetszés szerinti sorrendben. Egy papírtörlőt tettem alá, biztos ami biztos.
Ezután 4 perc a mikróban, 800 watton, és kész is.
Vaníliafagyit tettem mellé, de tényleg, ki mivel szereti, azzal egye.
Jó, persze, ne várjunk csodát, de extra gyors és olthatatlan édesség utáni vágy csillapítására tökéletes. Azért egy próbát megér :)

2008. augusztus 8., péntek

Szilvás lepény

Nos, itt nem szaporítanám a szót, ezt a receptet egyszer már közzétettem, cseresznyés lepény címen.

Az elkészítés megegyezik, csak a cseresznyét kell szilvára cserélni. Azt hiszem, szilvával jobb. Meg amúgy is ez az eredeti.

Viszont fotóm van :) remélem tetszik.


Cottage pie

Ez az ebéd annyira ízlett a családnak, hogy nem is lett elég négyünknek.
Kalandosan indult az elkészítése, ugyanis a hentes zárva volt, máshova meg nem volt időm elmenni. Ez nagy érvágás volt, aznap nem is lett belőle ebéd, hanem csak másnap. Nem baj, így fokoztam az érdeklődés a család körében, már alig várták, mit is csinálok már második napja.

Hát cottage pie-t.

A recept eredetije Starfokkeré, és még anno megkóstoltatta velem, amit ő készített, már akkor ízlett.

Hozzávalók:

50 dkg darált hús
2 nagy sárgarépa
3 nagyobb fej vöröshagyma
1 l húsleves
zöldborsó
étolaj
babérlevél
kakukkfű
őrölt feketebors

pár csepp Worcestershire szósz

Az olajat serpenyőbe öntöttem, majd az apróra vágott hagymát és a felkockázott sárgarépát beleöntöttem és megfonnyasztottam benne. Ezután ment bele a husi, pár csepp Worcestershire szósz, babérlevél, kakukkfű, só és bors. Míg a husi kifehéredett, addig pirítottam. Ezután beleöntöttem az 1 liter húslevest (nálam 1 liter vízből és két leveskockából készült), majd elrotyogtattam róla. Ez 40 percig tartott, hajszálpontosan. Mielőtt teljesen elforrt volna róla a lé, beleszórtam a cukorborsót, hogy legyen ideje megpuhulni annak is.

Közben megfőztem 1 kg krumplit, és kis tejjel és vajjal krumplipürét készítettem belőle.

A ragut tűzálló tálba öntöttem, rákanalaztam a krumplipürét, szépen elsimítottam és 180 fokos sütőbe tettem, míg a krumpli megpirult a tetején.

2008. augusztus 7., csütörtök

Amerikai almás pite

Kicsit elmaradtam a posztolással, pedig főzőcskéztem ám mostanság. Jó, Anya is rákapott a dologra, szóval nem jut nekem annyi tér a konyhában, mint szeretném, de a munka is sok mostanában, szóval valahogy kényelmesebb is, ha főznek rám.

De a sütés teljesen az én felelősségem, de sajnos arra is csak ritkán jut időm . :(

A család is ki van éhezve, egy egész tepsi süteményt simán eltüntetnek egy nap alatt. Mit egy nap, egy délután alatt.

Így történt az amerikai almás pitével is.


Hozzávalók:

30 + 3 dkg liszt
10 +2 dkg cukor
15 dkg vaj

1 kg alma
őrölt fahéj
reszelt szerecsendió

1 tojássárgája

A tészta roppant egyszerű, 30 lisztet 2 dkg cukorral,a vajjal, egy kis sóval összegyúrom. Elfeleztem, majd az egyik felét a kivajazott tortaformába tettem (sajnos nincs piteformám, de beszerzek egyet) és megszurkáltam.

Közben meghámoztam az almákat, és darabokra vágtam őket, ahogy éppen sikerült. A 10 dkg cukrot a 3 dkg liszttel, némi fahéjjal és szerecsendióval összekevertem és az almára szórtam. Alaposan összekevertem, majd a formába öntöttem. Erre ment rá a maradék tészta, persze kinyújtva. Szépen megkentem a tojássárgájával, és ment a 180 fokos sütőbe, 45 percre.

Isteni finom lett.

Vajon másfajta gyümölccsel milyen lehet…

Ihlet: Konyhatündér